Liefde wint. Altijd.

Door Provinciale Staten op 24 november 2021

Tijdens het Provinciale Statendebat van 24 november kwam Forum voor Democratie met het initiatiefvoorstel om een vlaggenprotocol voor de Friese vlag op te stellen. Dat initiatief namen zij naar aanleiding van de Friese regenboogvlag die afgelopen zomer tijdens de PC in Franeker wapperde. Forum vindt dit afbreuk doen aan de status van de traditionele Friese vlag. De PvdA is tegen een vlaggenprotocol, wij vinden het juist mooi dat de Friese vlag en haar pompeblêden overal voor gebruikt kunnen worden, van onderbroek tot regenboogvlag. Forum polariseert met dit voorstel en sluit mensen uit. Als de vlag of haar pompeblêden worden gebruikt om de acceptatie van een bepaalde groep te bevorderen, juigen wij dat toe.

De volledige bijdrage van woordvoerder Edou Hamstra tijdens het debat:

“Voorzitter,

Ophef veroorzaken. Het wordt elke keer erger. Voorzitter ik ben geschrokken van de commissie afgelopen week. Een eigen vlaggenprotocol voor de Friese vlag dat Forum voor Democratie voorstelt lijkt onschuldig, maar heeft naar mijn mening de verkeerde intenties en doeleinden. Het antwoord waarom het protocol er moest komen was er niet, wel was er een debat over het uitsluiten van mensen. Ik kan daarbij de landelijke trend van deze partij ook niet negeren. En we hebben wat mij betreft de grens bereikt.

“Het antwoord waarom het protocol er moest komen was er niet, wel was er een debat over het uitsluiten van mensen.”

Maar wat te doen? Wegrennen voor elkaar betekent voor mij het einde van een mienskip. Wat er ook gebeurt, we moeten altijd naar elkaar blijven luisteren.

Dat betekent dat we niet mee willen gaan in deze strijd, waarin de meest luide stem de rest overstijgt. Want ik ben er van overtuigd dat we daarmee de grootste groep niet meer horen.

En daar begint het, we delen met zijn allen deze wereld, we delen met zijn allen deze zorg en we delen met zijn allen deze tijd.

Daarom heb ik besloten om deze tijd vandaag te gebruiken om het verhaal van liefde, respect en kracht te vertellen. Ik geloof dat er namelijk nog steeds veel meer mensen zijn die dat verhaal uitdragen, ook al horen we ze niet het luidst. Dat de liefde voor elkaar nog altijd zoveel meer is dan dat we nu zien.

“Ik geloof dat er namelijk nog steeds veel meer mensen zijn die dat verhaal uitdragen, ook al horen we ze niet het luidst.”

Voor nu wil ik graag twee berichten delen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer.

Afgelopen weekend was een man in het nieuws die een vrouw redde door zijn eigen auto voor die van haar te zetten, omdat ze niet meer bij bewustzijn was. Wat een liefde voor de medemens. Ik lees in het artikel dat hij zichzelf geen held vond, dat het de taak is van een burger om te helpen in nood.

Als tweede, alle mensen die een kaartje schreven of een bos bloemen bezorgden bij de hulpdiensten na afgelopen weekend. Wat een respect heb ik voor die politiemensen, ambulance en brandweer. Maar ook voor alle mensen die de moeite namen om te laten zien dat liefde nog altijd veel meer is.

“Liefde is gelukkig net als een voetbal in het zwembad.”

Ik kan het met nog zoveel woorden omschrijven, maar ik vind de tekst in het bericht van Jochem Myer dit weekend eigenlijk nog wel het duidelijkst: “Liefde is gelukkig net als een voetbal in het zwembad. Je kan je best doen om hem onder water te duwen, maar hoe harder je het probeert, hoe hoger die uit het water komt.”

Liefde wint. Altijd.