Neem vluchtelingenkinderen op in Nederland en Fryslân

24 april 2020

De Statenfracties GrienLinks, PvdD, D66, PvdA en SP willen graag dat Nederland gehoor geeft aan de coalition of the willing en 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen opneemt en dat Fryslân daarnaast het Rijk een aanbod doet om een aantal van deze kinderen een veilige plaats te bieden in Fryslân. Zij dienden daarom vandaag een motie in tijdens de Statenvergadering voor een oproep daartoe aan het kabinet en aan deregionale Regietafel Migratie.

Schrijnende situatie

Griekenland heeft aangegeven dat een humanitaire ramp dreigt en al in november de EU-landen gevraagd om met elkaar in ieder geval 2500 alleenstaande vluchtelingenkinderen op te nemen. De Statenfracties: “De situatie van deze vluchtelingenkinderen is ontzettend schrijnend. Zij zijn slachtoffer van oorlog en zitten nu in overvolle vluchtelingenkampen waar corona dreigt toe te slaan. Zij hebben niets meer, geen thuis, geen ouders, geen bescherming. Vorige week was het 75 jaar geleden dat Fryslân is bevrijd. Onze Commissaris van de Koning sprak prachtige woorden over troost en hoop. Landen als onder meer Duitsland, Frankrijk en Luxemburg geven wel gehoor aan de noodoproep van Griekenland. Wij willen dat ook Nederland hierin verantwoordelijkheid neemt en dat we ook in Fryslân een aantal kinderen troost en hoop en een veilig onderkomen bieden.”

Coalition of the Willing

De oproep door de Statenfracties wordt gedaan in navolging van de ‘Friese Coalition of the Willing’, een manifest dat onlangs ondertekend is door 142 Friese politici die achter een veilige plek voor deze vluchtelingenkinderen in Fryslân staan.

Verbijsterd door afwijzing

Helaas is volgens de voorlopige uitslag de motie niet aangenomen, na een discussie over de bevoegdheid van Provinciale Staten aangaande vluchtelingen. CDA, VVD, PVV en 50PLUS stemden tegen. De FNP en FvD stemden verdeeld. De indienende partijen: “Wij zijn verbijsterd dat om deze reden de motie is afgewezen. De provincie roept wel vaker het Rijk op iets te doen waar de provincie geen bevoegdheid voor heeft. Bovendien hebben we een open huishouding en kunnen we prima zo’n oproep aan het Rijk doen. Wij zijn dan ook erg teleurgesteld. Gelukkig is het manifest al eerder aangeboden op het Provinciehuis. Wij hopen dat dit toch een positief effect zal hebben.”

Edou Hamstra

Edou Hamstra

Lijsttrekker Provinciale Staten