Door Provinciale Staten op 21 april 2016

Geen geld voor waterinnovatie, wel uitspraak tegen fracking

Het Friese waterbeheer wordt vastgelegd in het zogenoemde waterhuishoudingsplan. Bij het bespreken van dit onderwerp had de PvdA woensdag een tweetal belangrijke punten: meer geld voor innovatie en een duidelijk ‘NEE’ tegen fracking en schaliegaswinning. Voor het eerste vond Statenlid Wanda Ottens helaas geen steun. “Het college kiest om te bezuinigen op waterinnovatie. Onbegrijpelijk.”Het amendement tegen fracking haalde wel een overtuigende meerderheid.

Evaluatie louter positief
Met een spoedbrief en een motie probeerde de PvdA het college nog te overtuigen van het belang van innovatie op het gebied van waterbeheer. De innovatiegelden waren eerder door het college van 1 miljoen euro naar 200.000 euro teruggebracht. Het interessante was dat gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA) destijds zei dat deze gelden beperkt werden omdat, op dat moment, niet bekend was wat de effecten ervan waren. Nadat de PvdA druk zette op het vrijgeven van de evaluatie, bleek dat de evaluatie louter positief te zijn.

“Nu blijkt dat de evaluatie positief is, zijn wij nog meer verbaasd dat er bezuinigd wordt op de innovatie”, zei Ottens tijdens de Statenvergadering. “De projecten liepen goed en er was zelfs een wachtlijst.” Ze vroeg daarna Poepjes om opheldering waarom de bezuiniging blijft. Deze bleef nietszeggend in haar antwoorden en kwam niet verder dan te zeggen dat de provincie niet altijd voorop wil staan en dat ze er gewoon mee op houden.

Geen schaliegasboringen
Wat de PvdA eveneens als “belangrijk” betitelde was schoon water. Daarom wilde Ottens dat er een duidelijke uitspraak werd gedaan tegen fracking en schaliegaswinning. “Wij gaan over onze grondwaterwingebieden en grondwaterlichamen waaronder zich schaliegas bevindt. We moeten geen risico’s willen lopen op verontreiniging van ons grondwater door fracking ten behoeve van schaliegas.” Het amendement, om in het waterhuishoudingsplan een duidelijke uitspraak tegen schaliegasboringen op te nemen, kreeg steun van een overgrote meerderheid in de Staten. “Daar ben ik heel blij mee”, zei Ottens na afloop van de vergadering.