Wadden

Nieuwsberichten over Wadden

‘Tegen gasboringen bij Schiermonnikoog’

door Provinciale Staten op 19 oktober 2017
Foto PvdA Fryslân

De PvdA heeft zich opnieuw hard uitgesproken tegen nieuwe gasboringen. Statenlid Hetty Janssen maakte woensdag duidelijk dat de partij er „alles aan wil doen” om Den Haag te laten weten dat Fryslân geen gasboringen meer wil. Daarbij maakte ze duidelijk dat dit specifiek geldt voor het gasveld in de Noordzee boven Schiermonnikoog, ook al is

lees verder »

PvdA roept Waddeneilanden op Kustpact alsnog te ondertekenen

door Provinciale Staten op 23 februari 2017

De PvdA wil dat de provincie Fryslân zich inspant om de Waddengemeenten alsnog achter het Kustpact te krijgen. Statenlid Tjerk Voigt stelt schriftelijke vragen en roept gedeputeerde Klaas Kielstra op om actie te ondernemen. “We zijn blij dat de provincie het Kustpact heeft ondertekend, maar het is teleurstellend dat de Waddengemeenten dit niet hebben gedaan.”

lees verder »

‘Krachtig optreden nodig tegen bodemdaling door gaswinning Waddenzee’

door Provinciale Staten op 25 januari 2017

De PvdA wil dat gedeputeerde Michiel Schrier (SP) kritischer is richting Den Haag over de bewezen jaarlijkse bodemdaling van vijf centimeter onder de Waddenzee. Een onafhankelijke commissie spreekt al twee jaar van een onverklaarbare en opvallende grote bodemdaling bij de komberging Pinkegat. Statenlid Hetty Janssen vraagt vandaag tijdens het vragenuurtje om opheldering.

lees verder »

PvdA stimuleert vooruitdenken over toekomst Waddenfonds

door Provinciale Staten op 8 november 2016

Het Waddenfonds draagt volgens de PvdA enorm bij aan de ontwikkeling van de natuur, ecologie en economie in het Waddengebied. Woordvoerder Tjerk Voigt noemt het fonds, dat in 2026 afloopt, zelfs „onmisbaar”. “Het is noodzakelijk om extra investeringen te doen in de kwaliteit van de Waddenzee.” De PvdA diende daarom tijdens de Statenvergadering van oktober

lees verder »

‘Geen boringen naar olie, gas en zout in de Wadden’

door Provinciale Staten op 8 november 2016

Opnieuw heeft de PvdA laten weten tegen schadelijke activiteiten in de Waddenzee te zijn. Bij de behandeling van het investeringskader voor het Waddengebied diende de PvdA samen met de SP, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie een motie in tegen olie-, gas- en zoutwinning.

lees verder »

PvdA wil acties tegen zwerfafval op het Wad

door Provinciale Staten op 26 oktober 2016

De provincie Fryslân moet meer doen om zwerfaval en de zogenaamde plastic soep in het Waddengebied tegen te gaan. PvdA Statenleden Tjerk Voigt en Hetty Janssen doen deze oproep naar aanleiding van een onderzoek van adviesbureau ‘Doe eens Wad’ dat het plastic probleem in het Werelderfgoed inventariseerde.

lees verder »

Werelderfgoedspeldje

door Lutz Jacobi op 7 juni 2016

COLUMN — Onze bijzondere Wadden zijn sinds enige jaren een werelderfgoed. Daar zijn we trots op. Dit weekend mocht ik het eerste Werelderfgoedspeldje uitreiken aan de Wadlopers van deze dag. Stichting Wadloopcentrum Pieterburen wil dat gasten van het wad afkomen als ambassadeurs van de Waddenzee. Om dat te stimuleren krijgen de wadlopers na afloop van hun

lees verder »

‘Aandacht voor kleinere initiatieven Waddengebied’

door Provinciale Staten op 26 mei 2016

Het Waddengebied moet volgens de PvdA hoog op de politieke agenda blijven. Tjerk Voigt zei, bij het debat over de begroting van het Waddenfonds, dat we ons elke dag moeten realiseren “hoe uniek en prachtig dit gebied is en hoe zuinig we met elkaar op dit gebied moeten zijn”.

lees verder »

Terschelling beloond voor strijd tegen gasboringen

door Provinciale Staten op 6 november 2015

Maandenlang zette Terschelling zich in om gaswinning op of rond het eiland tegen te gaan. Actiegroep gasTvrij Terschelling verzamelde duizenden handtekeningen en schakelde de politiek in om de boorplannen van olie- en gasbedrijf Tulip Oil te stoppen. En met succes. Afgelopen week stemde de Kamer tegen de gasboringen.

lees verder »

Ook Kamerleden tegen nieuwe gasboringen Terschelling

door Provinciale Staten op 28 oktober 2015

Gaswinning op of rond Terschelling door gas- en oliebedrijf Tulip Oil mag niet doorgaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de motie van de PvdA tegen gaswinning bij Terschelling. Daarmee spreekt de Kamerleden zich krachtig uit tegen gaswinning bij het eiland en onder de Waddenzee.

lees verder »