Milieu

Nieuwsberichten over Milieu

‘Tegen gasboringen bij Schiermonnikoog’

door Provinciale Staten op 19 oktober 2017
Foto PvdA Fryslân

De PvdA heeft zich opnieuw hard uitgesproken tegen nieuwe gasboringen. Statenlid Hetty Janssen maakte woensdag duidelijk dat de partij er „alles aan wil doen” om Den Haag te laten weten dat Fryslân geen gasboringen meer wil. Daarbij maakte ze duidelijk dat dit specifiek geldt voor het gasveld in de Noordzee boven Schiermonnikoog, ook al is

lees verder »

‘Heroverweeg plannen voor grootschalige mestvergisters’

door Provinciale Staten op 12 juli 2017

De plannen voor grootschalige mestvergisters schieten als paddenstoelen uit de grond. Na Burgum levert dit nu in Marrum (Ferwerderadiel) veel onrust op. Over de vraag wie het bevoegd gezag heeft om vergunningen te verlenen bestaat veel onduidelijkheid. Daarom vraagt de PvdA opheldering van gedeputeerde Michiel Schrier. Met schriftelijke vragen wil Statenlid Hetty Janssen duidelijkheid krijgen

lees verder »

‘Stimuleer consumptie van lokaal geteelde producten’

door Provinciale Staten op 27 juni 2017

UPDATE — De PvdA wil dat zoveel mogelijk Friezen kiezen voor lokaal geteelde en seizoensgebonden producten voor hun dagelijkse voedselconsumptie. Daarom doet de PvdA het voorstel om het initiatief ‘Eetbaar Fryslân’ blijvend te ondersteunen. “Of het nu gaat om groente, aardappelen of fruit, lokale producten zijn het beste voor ons milieu.

lees verder »

Thema-avond: Duurzame dorpen

door Provinciale Staten op 12 mei 2017

Veel dorpen en wijken hebben de ambitie om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie. Er is genoeg draagvlak en vrijwilligers steken veel tijd en energie in het opzetten van mooie initiatieven. Maar wat is er nodig om de ambities van de grond te krijgen en te realiseren en waar lopen initiatieven tegenaan?

lees verder »

PvdA teloarsteld oer trochgean gaswinning by Toppenhuzen

door In het nieuws op 20 april 2017
Foto PvdA Fryslân

OMROP FRYSLÂN — De gaswinning troch Vermilion by Toppenhuzen kin trochgean. De Ried fan Steat hat de acht beswiermakkers tsjin de gaswinning by Toppenhuzen gjin gelyk jûn. It iennige punt dat de beswiermakkers wol binnenhellen wie dat Vermilion de ynwenners better ynformearje moat oer de werklike boaiemdelgong. Under de beswiermakkers wiene Doarpsbelang Top en Twel,

lees verder »

‘Krachtig optreden nodig tegen bodemdaling door gaswinning Waddenzee’

door Provinciale Staten op 25 januari 2017

De PvdA wil dat gedeputeerde Michiel Schrier (SP) kritischer is richting Den Haag over de bewezen jaarlijkse bodemdaling van vijf centimeter onder de Waddenzee. Een onafhankelijke commissie spreekt al twee jaar van een onverklaarbare en opvallende grote bodemdaling bij de komberging Pinkegat. Statenlid Hetty Janssen vraagt vandaag tijdens het vragenuurtje om opheldering.

lees verder »

‘Bodemdaling Waddenzee mag niet zonder gevolgen blijven’

door Provinciale Staten op 26 november 2016
Foto PvdA Fryslân

De PvdA wil dat gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) zo snel mogelijk contact opneemt met minister Henk Kamp (VVD) over de forse bodemdaling onder de Waddenzee door gasboringen. Milieuwoordvoerder Hetty Janssen verwacht dat De Rouwe zich hard opstelt en Kamp erop wijst dat de bodemdaling niet zonder gevolgen kan blijven.

lees verder »

‘Geen boringen naar olie, gas en zout in de Wadden’

door Provinciale Staten op 8 november 2016

Opnieuw heeft de PvdA laten weten tegen schadelijke activiteiten in de Waddenzee te zijn. Bij de behandeling van het investeringskader voor het Waddengebied diende de PvdA samen met de SP, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie een motie in tegen olie-, gas- en zoutwinning.

lees verder »

‘Meer toewijding en ambities nodig in provinciale plannen’

door Provinciale Staten op 21 juni 2016
Foto PvdA Fryslân

De PvdA wil, samen met D66 en de Partij voor de Dieren, meer daadkracht en visie in de toekomstplannen van de provincie. De zogenoemde kadernota, een tussentijdse stand van zaken waarin het college hun visie voor de komende jaren beschrijft, mist ambities stelt Remco van Maurik.

lees verder »

Wacht niet op Thorium

door Hetty Janssen op 16 juni 2016

De klimaatproblematiek vraagt om onmiddellijke maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Verder uitstel is niet acceptabel. Dit essentiële detail mist in het Thorium-pleidooi van VVD-Statenlid Sylvia Hosman (LC, 14 juni; zie artikel hieronder). Als we nu niet investeren in haalbare vormen van duurzame energie, helpen we onze aarde binnen no time naar de kloten.

lees verder »