Landbouw

Nieuwsberichten over Landbouw

‘Concrete doelen voor Friese duurzame landbouwdeal’

door Provinciale Staten op 26 juni 2017

Loon naar werken voor de PvdA. Na een jaar wachten en touwtrekken stond ‘duurzame landbouw’ gisteren op de agenda van Provinciale Staten. “We zijn heel blij dat het gelukt is en dat de provincie Fryslân de duidelijke keuze maakt dat er alleen plaats is voor grondgebonden, natuurinclusieve landbouw”, zei Hetty Janssen.

lees verder »

“Meitsje Fryslân Europeeske proeftún foar duorsume lânbou”

door In het nieuws op 15 juni 2017
Foto PvdA Fryslân

OMROP FRYSLÂN — Fryslân moat in Europeeske proeftún wurde foar in duorsumere lânbou. Mei dat plan kaam woansdeitejûn de PvdA yn de Fryske Steaten. Neffens de PvdA soene de Fryske boeren tastimming krije moatte om bepaalde Europeeske regels net te folgjen. Sa soe der romte ûntstean om nije duorsume eksperiminten ut te fieren.

lees verder »

Verdroging veenweide: er moet nu wat gebeuren

door Provinciale Staten op 28 maart 2017

Woensdag speelde zich een beschamende vertoning af in de commissievergadering van Provinciale Staten. Als politieke partijen maakten wij ons zorgen over een serieus probleem: het verdwijnen van het veenweidegebied. Een beeldbepalend landschap in Fryslân. De coalitiepartijen blokkeerden het debat hierover. Een uitvoerig verslag hierover stond de volgende ochtend in deze krant (‘Verwarring plaagt Friese politici’,

lees verder »

PvdA boos over wegstemmen debat verdroging veenweide

door Provinciale Staten op 23 maart 2017

Door procedurele ruzies kwamen Provinciale Staten gisteren niet toe aan discussies over het veenweidegebied en duurzame dorpen. Kritiek van SP’er Jacob van der Hoek leidde ertoe dat een meerderheid van de commissie het door de PvdA aangevraagd debat over verdroging van het veenweidegebied wegstemde. PvdA-fractieleider Remco van Maurik ontplofte toen de kwestie van de agenda

lees verder »

PvdA maakt kennis met CdK Arno Brok: ‘It is hjir prachtich’

door Provinciale Staten op 22 maart 2017

Aan de keukentafel in Nijeholtwolde maakte commissaris van de Koning Arno Brok maandag kennis met de PvdA Statenfractie. Hij zei uit te kijken naar een succesvolle samenwerking en verklaarde een brug te willen slaan tussen college- en niet-collegepartijen. “Ik leau yn ferbining meitsjen, ek al is dat op it stuit net yn’e moade.”

lees verder »

‘Gezondheid omwonenden voorop bij intensieve veehouderij’

door Provinciale Staten op 8 juli 2016

De PvdA wil weten in welke gebieden van de provincie Fryslân inwoners gezondheidsrisico’s lopen door veehouderijen in de buurt. Omwonenden van, voornamelijk intensieve veehouderijen, hebben meer last van luchtwegklachten, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM, Universiteit Utrecht (IRAS), Wageningen UR en Nivel. Statenleden Hetty Janssen en Douwe Hoogland vragen om opheldering

lees verder »

PvdA praat met boeren over toekomst landbouw: ‘Bliuw sykjen nei kânsen’

door Provinciale Staten op 7 februari 2016
Foto PvdA Fryslân

“De boer moat bestean bliuwe, dêr moatte we soarch foar drage”, dat zei Douwe Hoogland woensdag tijdens een praatsessie met Friese boeren. Op uitnodiging van LTO Noord was de landbouwwoordvoerder, samen met partijgenoten Hetty Janssen en Harry Balgobind en diverse boeren, op werkbezoek in Bantega bij de familie De Jong.

lees verder »

Muizenschade: “Boeren de zomer door helpen”

door Provinciale Staten op 23 februari 2015
Foto PvdA Fryslân

“Een Friese boer wil zichzelf redden.” Daar is Statenlid Douwe Hoogland zeker van. Maar met de huidige muizenplaag, en de schade die ermee samengaat, is dat moeilijk. “De schade kan oplopen tot 100.000 euro per bedrijf.” Er moet daarom serieus gekeken worden naar het probleem vindt de PvdA. Hoogland: “Het kan boeren de kop kosten.”

lees verder »

Douwe Hoogland: “Jild kredyten skea mûzenpleach is der”

door Provinciale Staten op 1 februari 2015

AUDIO – De MKB kredietregeling die Douwe Hoogland vorige week, namens de PvdA, als oplossing voor de schade van de muizenplaag presenteerde, is bedoeld voor bedrijven die ‘buiten de boot’ vallen. “Dit jild is der […] it is foar boeren in mooglikheid om ekstra kredyt te krijen. Skea kin oprinne oant 100.000 euro per bedriuw.”

lees verder »

Súdwest Fryslân: leefbaarheid, reuring in zorg en muizenplaag

door Provinciale Staten op 31 januari 2015
Foto PvdA Fryslân

“We willen een verdiepingsslag maken voor de dag van morgen”, daarmee vatte burgemeester Haijo Apotheker van Súdwest Fryslân zijn verhaal over de toekomst van zijn gemeente samen. Leefbaarheid stond vrijdag centraal tijdens ‘PvdA foar Fryslân’. Naast een gesprek met B&W, bezochten de politici Talma State in Heeg en boer Reijenga, gedupeerde van muizenschade.

lees verder »