Fryske Taal & Kultuer

Nieuwsberichten over Fryske Taal & Kultuer

PvdA initiatief ‘Dichter fan Fryslân’ in november verkozen

door In het nieuws op 19 juli 2017

LEEUWARDER COURANT — Wat de Dichter des Vaderlands voor Nederland is, wil de provincie voor Friesland. Een eigen dichter die de actualiteit verwoordt. ,,Waar worden we stil van? Wat doet onze harten bonzen? Waar worden we domweg kwaad over? Wat stemt tot nadenken?’’, vraagt de provincie in haar oproep. De Dichter fan Fryslân zal persoonlijke, maar

lees verder »

Op reis naar De Stijl in Drachten

door Provinciale Staten op 25 april 2017
Foto PvdA Fryslân

FOTOREPORTAGE — De PvdA bracht vrijdag een werkbezoek aan Museum Dr8888. Museumdirecteur Paulo Martina gaf uitgebreid uitleg over de expositie ‘De Stijl in Drachten’ en gaf zijn visie op Leeuwarden-Fryslân 2018. “Via Theo van Doesburg is kunstbeweging ‘De Stijl’ 100 jaar geleden in Drachten begonnen”, vertelde Martina. Dat de tentoonstelling recent de New York Times haalde noemde

lees verder »

‘Goede programma’s kinne allinnich makke wurde troch goede redaksjes’

door Provinciale Staten op 21 december 2016

De PvdA wil dat de subsidie voor Omrop Fryslân, die Provinciale Staten morgen naar verwachting vrijgeeft, ingezet wordt voor brede, kwalitatieve programma’s, maar ook ter versterking van de redacties. Op dit moment luidt het voorstel dat de subsidie niet ingezet mag worden voor de organisatie van Omrop Fryslân.

lees verder »

Museum Belvédère krijt 50.000 euro stipe fan provinsje

door In het nieuws op 8 september 2016

VIDEO / OMROP FRYSLÂN — Provinsjale Steaten hawwe woansdeitejûn mei grutte mearderheid besletten om museum Belvédère yn Oranjewâld te stypjen mei 50.000 euro. De steaten reagearren dêrmei op in brânbrief fan it museumbestjoer. Yn’e steaten diene D66 en PvdA in foarstel om mear jild út te lûken foar Belvédère, mar dêr wie gjin mearderheid foar.

lees verder »

‘Meer aandacht voor kleine cultuurinitiatieven en gezonde levensstijl’

door Provinciale Staten op 7 september 2016
Foto PvdA Fryslân

De PvdA vindt dat er in het nieuwe beleid voor cultuur, taal, onderwijs en sport te weinig aandacht is voor lokale initiatieven en gezondheid. “Ús provinsje is ryk wat ferienigingen oanbelanget”, verklaart woordvoerder Marja van der Meer. “Dit moatte we mear stimulearje. Lytse inisjativen belûke minsken op in leechdrompelige wize by kultuer, taal en sport.”

lees verder »

PvdA vraagt naar nieuwe mogelijkheden voor zelfstandige Omrop Fryslân

door Provinciale Staten op 2 september 2016

Nu de samenwerking tussen de verschillende regionale omroepen in een landelijke Regionale Publieke Omroep op losse schroeven staat, wil de PvdA weten wat dit betekent voor Omrop Fryslân. Statenleden Marja van der Meer en Hetty Janssen vragen opheldering aan gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA).

lees verder »

Eerste verkiezing ‘Dichter fan Fryslân’ moet in 2016 plaatsvinden

door Provinciale Staten op 16 juli 2016

Marja van der Meer (PvdA) en Margreet Mulder (D66) stellen gezamenlijk vragen over het mogelijk uitblijven van de ‘Dichter fan Fryslân’-verkiezing in 2016. D66 en PvdA zien graag binnenkort nog de eerste verkiezing. “Dit jaar nog een ‘Dichter fan Fryslân’ kiezen maakt dat deze de aanloop naar 2018 kan nemen

lees verder »

‘Meer toewijding en ambities nodig in provinciale plannen’

door Provinciale Staten op 21 juni 2016
Foto PvdA Fryslân

De PvdA wil, samen met D66 en de Partij voor de Dieren, meer daadkracht en visie in de toekomstplannen van de provincie. De zogenoemde kadernota, een tussentijdse stand van zaken waarin het college hun visie voor de komende jaren beschrijft, mist ambities stelt Remco van Maurik.

lees verder »

Sneller duidelijkheid over steun lokale verenigingen en musea

door Provinciale Staten op 14 juni 2016

De oppositie in de Friese Staten gaat niet akkoord met het verzoek van het college om de behandeling van het beleid op het gebied van cultuur, taal, onderwijs en sport tot na de zomer uit te stellen. De PvdA stuurde met D66, ChristenUnie, GrienLinks, Partij voor de Dieren en de FFP een spoedbrief aan Gedeputeerde Staten.

lees verder »

Twatalich opfiede

door Marja van der Meer op 25 mei 2016
Foto PvdA Fryslân

Twatalich opfiede, wêrom eins? Ha Frysk-Hollânske twatalige bern in bettere fokus en in better wurkûnthâld as ientalige bern? Binne d’r noch oare foardielen om twatalich te wêzen? En binne der eins ek neidielen? Dit binne fragen dy’ t sintraal stiene by de presintaasje fan ûndersiker Evelyn Bosma op in gearkomste fan de Museum Universiteit

lees verder »